Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odası Basın Açıklaması

TAKİP ET

Kamuoyunu 'Koranavirüs Salgını' olarak meşgul eden ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden yaşadığımız son durumla ilgili Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odasından Basın Açıklaması gledi

Kamuoyunu “Koranavirüs Salgını” olarak meşgul eden ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden yaşadığımız son durumla ilgili olarak Kamuoyuna ve Odamıza bağlı faaliyet gösteren Esnafımıza aşağıdaki hususları açıklama ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bakkal Esnafımızın pek çoğu aynı zamanda seçimle muhtarlık görevini de ifa etmekte olduğundan, mahallemizde komşunuz, müşteriniz ve yardıma ihtiyacı olan özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanların ilaç,gıda,v.b. ihtiyaçlarını giderme konusunda yardımcı olalım.Bu insanları bu tip taleplerini 112’yi arayarak giderme noktasında bilgilendirelim.

İşyerlerimizin ilaçlanması  konusunda gerekli hazırlıklarımızı yapalım, bu konuda Oda ile irtibata geçerek belirli bir program çerçevesinde işyerlerimizin dezenfeksiyonunu sağlayalım.

İşyerlerimizde maske kullanımını çok tavsiye etmiyoruz. Sadece gribal bulguları taşıyan Esnafımızın diğer insanlara bulaştırmayı önleme noktasında kullanmasının- ki uzmanların çoğu da bu yönde görüş beyan ettiler-doğru olduğunu düşünüyoruz. Eğer maske kullanmak durumunda kalacaksak bunlarının en fazla 3 saat kullanma süresinin olduğunu,bu süre sonunda eski maskenin çıkartılarak imha edilmesi gerektiğini unutmayalım.

İmkanımız varsa müşterilerimize siparişlerini telefonla alalım ve evlerine ulaştıralım.”Eve getir” diyene “Emrin olur”  diyelim ve götürelim.

65 yaş üstü yaşlılarımızın,çocuklarımızın,eşlerimizin ve sevdiklerimizin mümkün mertebe evde kalmaları konusunda çevremizi bilgilendirelim,bu konuda tutarlı olalım ve net olarak ifade edelim.

İşyerlerimizde müşterilerimizle olan işyeri içerisinde sosyal mesafemizi (2 metre) koruyalım ve bu konuda müşterilerimizi uyaralım.

Ellerimizi mümkün mertebe su-sabun ile (en az 20 saniye) yıkayalım, su-sabun bulunmadığı durumlarda ise kolonya ve alkol bazlı dezenfektanlarla ellerimizi sık sık temizleyelim. Biz ellerimizi tedbiren “Türk usulü” yıkayalım.(Bizimki  30 saniye sürer)

Müşterilerimizin ve bizim en çok temas ettiğimiz tezgah önü,soğutucu,yazarkasa,pos cihazı,kapı kolu v.b. yerlerin temizliğine dikkat edelim ve buraları gün içinde sık sık dezenfekte edelim.

Her ne kadar şu an için sadece Market işletmelerinde geçerli olsa da biz yine de tedbiren işletmelerimizin büyüklüğüne göre işletmemizde aynı anda en fazla kaç müşteri bulunabileceği ile ilgili müşterilerimizi ve tüketicilerimizi bilgilendirelim.(Örnek 20 m2 olan bir işletmede aynı anda en fazla 2 müşteri bulunmalıdır.)

Kahvehane gibi sosyal mekanların kapalı olması dolayısıyla işyerlerimizin insanların boş vakitlerini geçirecekleri mekanlar haline gelmesinin önüne geçelim. 

Sebze-meyvelerin  ağzı kapalı ve belirlenen ölçülerde poşetlenmiş olarak tüketiciye arzına dikkat edelim, müşterilerimizin  ürünlere elle temasına izin vermeyelim.

Yine aynı şekilde kuruyemiş, unlu mamül ve açık gıda satışı yapan esnafımızın ürünlerine müşterilerin temasını önleme konusunda gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Son olarak Toptancılar tarafından gıda ürünlerinde kısıtlama yapılıyorsa bu konuyu gerekli yasal mercilere iletilmek üzere Odamıza bilgi verelim.

Genç Meslektaşlarımız, bize bir şey olmaz demeyip tedbiri elden bırakmayarak sevdiklerimizi özellikle yaşlı ve çocuklarımızı riske atmayalım. Kurallara hep beraber uyalım.Ülkece sadece sağlık sistemimizle değil ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak  ta mücadele verdiğimiz bu süreçte alınan ve alınacak tedbirlere hep beraber uyarak daha güzel ve en önemlisi sağlıklı yarınlara ulaşacağımız inancımızı bir kez daha yineleyerek bu konuda hassasiyet gösteren ve göstereceğine yürekten inandığım Esnaf kardeşlerime, meslektaşlarıma, ”Bakkal Amca”larıma ve tüm kamuoyuna selam ve saygılarımı sunuyorum.
 
“Bu da Geçer Ya Hu !”
                                                                                                                  
                                                                               Cengiz ÜSTÜN
                                                  Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odası Başkanı
 

bakkallar odası bakkal odası afyon afyon haber afyonhaber basın açıklaması koranavirüs