Afyon Yeşilay Şube Başkanı'ndan Yeşilay haftası mesajı

TAKİP ET

Bu sene 101'inci yaşını kutlayan Yeşilay, 1 - 7 Mart Yeşilay Haftası'nı 'Yeşilay Hep Benimle' mesajıyla kutluyor.

Tütün, alkol, madde, kumar ve internet alışkanlıklarıyla mücadelesini Aralıksız devam ettiren kurum,  alışkanlıklardan uzak, iyi ve sıhhatli hayatın önemini vurguluyor. Türkiye çapında 120 şubesiyle çalışmalarını devam ettiren Yeşilay, 81 Ülke Yeşilayı ile de alışkanlık bölümündeki tecrübesini uluslararası arenada paylaşıyor. 

Yeşilay olarak alışkanlıklarla alakalı farkındalık meydana getirmek amacıyla pek çok proje yürüttüklerini bildiren Yeşilay Afyonkarahisar Şube Başkanı Dr. Yusuf GÖKÇE şunları söyledi:

“Yeşilay olarak, 101 senedir vatandaşlarımızın hayatını tesirleyen alışkanlık çeşitleriyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Öncelik ile ufak yaşlardan itibaren iyi hayat alışkanlıklarının kazandırılmasını ve bu alışkanlıklarla büyüyen çocukların hayat boyu alışkanlıklardan uzak kalmasını amaçlıyoruz; başka yandan da bağımlı bireylere ve ailelerine Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) çatısı altında bedava psikolojik ve sosyal destek sağlıyoruz. Türkiye çapında 120 Yeşilay şubesi bulunmakta ve kuvvetli bir örgüt yapısıyla ülkemizin her köşesinde tesirnlik gösteriyoruz. Şehrimizde de her vakit vatandaşlarımızın yanındayız. Bu mesajımızı bir kez daha vurgulamak amacıyla Yeşilay Haftası’nı ‘Yeşilay Hep Benimle’ mesajıyla kutlayacağız. Afyonkarahisarlıları  bizimle beraber tebrik yapmaya ve ‘Yeşilay Hep Benimle’ demeye çağırıyoruz.”

Yeşilay’ın büyük bir aile olduğunu altını çizen GÖKÇE “Yeşilay olarak bütün paydaşlarımızla çok kuvvetli temaslar amacıyladeyiz ve onların çalışmalarımıza verdikleri desteklerle alışkanlıklarla mücadelemiz daha da güç kazanıyor. Yeşilay Haftası’nda da heyecanımıza ortak olmalarından sevinç duyacağız” dedi.

Bağımlılıklarla mücadele değişik projelerle devam ediyor

Sanatın, sporun ve eğitimin tesirsinden yararlanarak alışkanlıkları önlemek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun çapında farkındalığın artırılmasını amaçlayan Yeşilay, bu amaç kitlenin sıhhatli hayat prensiplerine yönelik bilgilendirilmesi ile bağımlılığın önüne geçilmesini amaçlıyor. Çocuk ve gençlerde alışkanlık konusu ile alakalıki farkındalığın yükselmesi amacıyla aynı vakitte 11 senedir T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile “Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması” düzenleniyor. “Bağımlılık” konulu bu yarışmaya ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri katılabiliyor.

2016 senesinden bu yana alışkanlıklara ilgi çekmek amaçiyle düzenlenen Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’na her sene dünyanın pek çok ülkesinden sanatçıların alışkanlıkla alakalı ilgi çekici eserleri başvuruyor. Yeşilay’ın sinemanın dilinden ve tesir bölümünden yararlanmak amaçiyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği sayesinde düzenlediği 5. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın başvuruları da devam ediyor. 

YEDAM’dan bağımlılara ve ailelerine bedava destek

Yeşilay, Türkiye geneli ve KKTC’de toplam 100 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile hizmet veriyor. YEDAM’lara bütün Türkiye’den 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ulaşılabildiğini anımsatan Dr. Yusuf Gökçe “Şubelerimiz ile YEDAM’lar arasında kuvvetli bir iş birliğimiz var. Böylece bağımlılara ve ailelerine doğru yönlendirmelerde bulunabiliyoruz. YEDAM’ın tamamı alışkanlık bölümünde eksper psikolog ve sosyal hizmet eksperlerinden meydana gelen ekibi; tütün, alkol, madde, kumar ve internet alışkanlıkları konusu ile alakalı bilgi verme, doğru yönlendirme, danışmanlık ve ayaktan terapi hizmetleri sunuyor. Bağımlılar ve aileleri YEDAM’ın sunmuş olduğu psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteğinden bedava yararlanabiliyor” dedi.

Yeşilay Hayat Becerileri Eğitim Programı 81 ilde uygulanacak

Öğrencilerin alışkanlık riskinden uzak bir hayat sürmesini, olumlu davranış farkılıkları ve alışkanlıklar kazanmasını ve kendini riskli bölge ve durumlardan korumasını sağlayacak tesirnliklerden meydana gelen okul aslili, koruyucu - güçlendirici bir uygulama olan Yeşilay Hayat Becerileri Eğitim Programı (YYBE), pilot uygulamasının tamamlanmasının sonrasında 81 ilde süregelenlaşacak. Sağlıklı hayat, sıhhatli birey, sıhhatli toplum perspektifiyle öğrencinin çok yönlü gelişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan uygulamanın amaç kitlesi sigara, alkol ya da başka maddeleri denememiş ya da denemiş fakat kullanıcı olmayan 7. sınıf öğrencilerinden oluşuyor.

2021 senesi itibariyle ilk etapta 81 ilden aşağı yukarı 200 formatör (eğitici eğitmeni) yetiştirilmesi, bu formatörler doğrulusunda okullarda uygulamaların başlatılması, devam eden süreçte uygulayıcı eğitimleri düzenlenerek 81 ildeki okullarda YYBE’nin 7.sınıf öğrencilerine yönelik olarak süregelen şekilde uygulanmaya başlanması amaçleniyor. 

Yeşilay kulüpleriyle çocuklara ve gençlere ulaşıyor

Genç Yeşilay kulüpleri, 88 üniversitede alışkanlıklarla mücadele etmek, toplumsal sıhhat bilinci ilerletmek ve sıhhatli kuşak anlayışının yerleşmesi amacıyla çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Yeşilay gönüllüsü öğrenciler bu çalışmalar kapsamında Yeşilay’ın üniversitelerde tanıtılması, alışkanlıklarla mücadele amacıyla alakalı üniversitelerde projeler geliştirilmesi ve detaylı eğitimlerin verilmesi gibi tesirnliklerde bulunmakta.
Yeşilay’ın engelleyici ve koruyucu hizmetler kapsamında yürüttüğü Benim Kulübüm Yeşilay projesi ile de ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde alışkanlıklara karşı farkındalık oluşturulması amaçleniyor. Bugüne kadar 30 bin öğrenciye ulaşan proje kapsamında öğrencilere hem Yeşilay ile alakalı bilgi veriliyor hem de değişik tesirnliklerle okullarında Yeşilay kulübü kurmaları amacıyla teşvikte bulunuluyor. 
Yeşilay Hakkında
1920 senesinde tesirnliğe başlayan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını asli alan, toplumu ve gençliği fark gözetmeden zararlı alışkanlıklardan güvenliğini sağlamak amacıyla çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek alışkanlıklarla mücadele eden; yerel ve uluslararası düzeyde engelleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Alkol bağımlılığıyla mücadele amaçiyle kurulmuş; kuruluşundan şu vakita kadar alışkanlık çeşitleri arttıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra tütün, uyuşturucu madde, kumar ve internet bağımlılığı mücadele alanlarına dahil olmuştur.

Türkiye çapında 120 Yeşilay şubesi, dünya çapında 81 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 senesinde Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kurulmuştur. 115 Danışma Hattı ile davetiye merkezi hizmeti vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), şu an Türkiye çapında ve KKTC’de aktif olarak 100 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile alışkanlık bölümünde profesyonel psikolog ve sosyal hizmet eksperlerinden meydana gelen kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlamaktadır.

Toplumu alışkanlıklardan güvenliğini sağlamak ve bilinçlendirmek amacıyla yaptığı çalışmalarından ötürü Yeşilay, 1934 senesinden bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne” sahip olan kuruluşudur.