AFYON TARİHİ TAŞHAN BUGÜN AÇILIYOR !!!

TAKİP ET

Afyonkarahisar'da ortalama 500 yıllık tarihi olan tarihi Taşhan, uzun zamandır devam eden restorasyon çalışmalarını tamamladı. Taşhan bugün resmi açılışını yapıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve 4 yıldır restorasyon çalışmaları devam eden tarihimize ışık tutan ve kent merkezinde han kültürünü yaşatacak, yöresel ürünlerin pazarlanacağı Taşhan bugün resmen açılıyor 

 

Taşhan'da Keçeci, tespih ustası, ebru sanatçısı, ney atölyesi, kilim satışı ile katmer-gözleme işletmeleri Taşhan’da ki yerini aldı.

 

Taşhan İşletmecisi emekli öğretmen ve aynı zamanda Kültür ve Sanat Gönüllüleri Başkanı olan İhsan Soysal, restorasyonun açılışına tüm Afyonkarahisar halkını davet etti. 

 

ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

 

Nail azbay'ın özel haberine göre ; Çarşı içerisinde sadece alış verişin yapılmayacağını aynı zamanda kültürel etkinliklerinde de düzenleneceğini kaydeden Soysal, şöyle konuştu: “Şimdiden çeşitli etkinlikler planladık. Anneler günü olsun, caz festivali gibi günlerde han içerisinde etkinliklerimiz olacak. Ayda bir antika pazarı kurulacak. Çevbre ilerden katılan esnaflarla birlikte bunu yapacağız. Çarşının özel bir günü olacak. Kendi el sanatlarımızın sergilendiği bir gün olacak bu. Evde el sanatları ile meşgul olanları buraya davet edeceğiz. Kültürü sanatı, el emeğini, el işini yaşatacağız. ” 

 

GECE YARISINA KADAR AÇIK

 

Taşhan’ın turizme büyük katkı sunacağını söyleyen Sosyal, çarşının gece yarısına kadar açık olacağını kaydetti.   “Toplam 38 dükkân var Taşhan içerisinde. Şu anda 14 dükkân kaldı boş olan. 10 ila 12 dükkanı kapalı kafe için ayırdık. Çay, kahve içilebilecek insanların dinlenebileceği, sohbet edebileceği yerler olarak planladık. Dükkanlarımız 10 metrekare. Sabah 7’de çarşımız açılacak. Gece 12’ye kadar açık kalacak. Ramazanda sahura kadar açık kalacak.”

 

HER İŞLETMEDEN BİR TANE OLACAK

 

Çarşı içerisinde her sektörden bir işletme yer alacak. Çarşının sosyal dokusuna uygun işletmelerin Taşhan’da yer alacağını söyleyen Soysal: “Buraya gelen turist burada pek çok şeyi bulsun. Lokumunu alsın, hediyelik eşyalarını alsın, yöresel lezzetlerimizin tadına baksın. Burada katmer gözleme yapacağız. Aktar istiyoruz buraya. Sahaf istiyoruz. Buranın havasına uyması açısından sahaf önemli. Hediyelik eşya anlamında mermer objelerinin satışının yapıldığı bir yer istiyoruz. Çeyiz  eşyaları olur. Örgü olur. Ahşap sanatı olur. Bunun gibi iş yapacakları çarşımıza bekliyoruz. “

 

YAPTIĞIMIZ İŞLE MEKÂN BİRBİRİNE UYUMLU

 

Çarşının ilk esnafı El Sanatları Öğretmeni olan Sevgi Tahmaz, Taşhan içerisinde keçe sanatını yaşatıyor.  Tahmaz: “Amacım keçeyi canlandırmak. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatımızı yaşatmak çok güzel bir duygu. Yaptığımız işle Taşhan çok uyumlu. Birbirini tamamlıyor. Bu yüzden burada olmaktan mutluyuz. Birde çarşı esnafımızın çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Buda sevindirici bir durum.” dedi