Afyon Şeker Fabrikası kar eden fabrikalar arasında

TAKİP ET

Şeker-İŞ'in yaptığı çalışmaya göre satışa çıkarılan 14 fabrikanın 10'u kapanacak.

Şeker-İŞ’in yaptığı çalışmaya göre satışa çıkarılan 14 fabrikanın 10’u kapanacak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzerin haberine göre;

 

Başbakan Binali Yıldırım satışa çıkarılan 14 şeker fabrikası için “Kapatmıyoruz, özelleştiriyoruz" açıklaması yaptı. Ancak, Şeker-İşin yaptığı çalışma, satışa çıkarılan 14 fabrikadan 10unun üretime devam etmesinin mümkün olmadığını gösterdi. Şeker-İş Başkanı İsa Gök, “Tek başına rekabet şansı olmayan 10 fabrikayı hiç kimse üretim için satın almaz" dedi.

Gök, 2016-2017 üretim ve maliyet verileri üzerinden yaptıkları hesaplamalara göre, satışa çıkarılan Türkşekere ait 14 fabrika içerisinden sadece Afyon, Çorum, Turhal ve Ilgın fabrikalarının kâr edebilecek şekilde üretim yaptığını söyledi.

Gök, Muş, Erzurum, Erzincan, Elbistan, Burdur, Kastamonu Alpullu, Yozgat, Kırşehir ve Bor, şeker fabrikalarının ise tek başlarına piyasa ile rekabet edebilecek maliyetle şeker üretebilecek durumda olmadığını belirtti.

MALİYET, FİYATINDAN PAHALI

Gök, SÖZCÜye şu bilgileri verdi: “Piyasada bir kilogram şekerin KDVsiz fiyatı 2 lira 79 kuruş. Ilgın, Afyon, Turhal ve Çorumda 2 lira 25 kuruş ila 2 lira 48 kuruş aralığında bir maliyetle üretip 2.79a satar kâr da edersiniz. Ama Muşta 3.45e, Kastamonuda 3.23e Erzurumda 3.06ya, Erzincanda 2.93e üretip 2.79 liraya nasıl satacaksınız? Örneğin Kırşehir o dönemde 2.21 lira maliyetle 78 bin ton civarında şeker üretmiş. Maliyeti düşük görünüyor. Oysa Kırşehir fabrikası, Türkşekerin üretim yapılamayan diğer fabrikalarının kotasını kullanıp üretimini artırdığı için maliyeti düşük çıktı. Özelleştirme olunca Kırşehir kendi kotasıyla üretecek, o zaman da maliyeti yükselecek, rekabet şansı azalacak. Kâr edenler dışındaki hiçbir fabrikayı kimse şeker üretmek için almaz, alamaz."

TEK TEK SATIŞ BÜYÜK HATA

Gök, Türkşekerin bünyesindeki 25 şeker fabrikasının birbirinin eksiğini, açığını kapatacak şekilde çalıştığını, bu sayede bir denge kurulabildiğini belirtirken, fabrikaların tek tek özelleştirilmesi halinde bu dengenin tamamen kaybolacağını, kotası ve üretim kapasitesi düşük, maliyeti yüksek fabrikaların artık diğer fabrikalar aracılığıyla idare edilemeyeceğini söyledi.

 

İHALEYE İLİŞKİN ÇOK SORU İŞARETİ VAR

 

Şeker-İş Başkanı İsa Gök, 14 fabrikanın tek tek satılmasının rekabet kurallarına aykırı olup olmadığı konusunda Rekabet Kurumuna başvuru yaptıklarını bildirdi. Daha önce fabrikaların tek tek satılmasının doğru olmayacağını savunan Özelleştirme İdaresinin (ÖİB) niçin şimdi tek tek satış yönünde karar aldığını anlayamadıklarını belirten Gök, “Satışa çıkarılacak fabrikaların kotalarını değiştirdiler mi, rekabet konusunda Rekabet Kurumuna haber verdiler mi bilmiyoruz. İhaleye ilişkin bir çok soru işareti var" dedi. Sendika, geçen hafta da Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı olmadan ihaleye çıkıldığı gerekçesiyle iptal davası açmıştı.

Gök, özelleştirme nedeniyle 2008 yılından bu yana Türkiyedeki şeker fabrikalarında Ar-Ge, teknoloji ve insan gücü yatırımı yapılmadığını, kaliteli tohuma önem verilmediğine de dikkat çekti.