Afyon Kocatepe Üniversitesi "Davranış Bağımlılıkları" konferansı düzenledi

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından "Davranış Bağımlılıkları" konferansı düzenlendi.

Konferansta, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Numan Harputlugil, Mühendislik Fakültesi öğrencilerine davranış bağımlılıkları hakkında bilgi verdi. Harputlugil, bir maddenin veya bir aktivitenin kişiye ruhsal, fiziksel veya sosyal sorunlar yaşatsa bile kişinin onu almaya devam etmesini, bırakma isteğine rağmen bırakamamasını ve madde almak isteğini durduramamasını bağımlılık olarak tanımladı. Madde bağımlılarının genellikle toplumda mağdur olduklarını belirten Harputlugil, madde bağımlılarının genellikle zayıf ve kötü insanlar olarak görüldüğünü ve davranışlarını kontrol etmekte isteksiz oldukları şeklinde yaygın bir görüş olduğunu ifade etti.

Psikolog Numan Harputlugil, farklı bağımlılık türlerinin olduğunu da belirtti. Kumar, alışveriş, yeme, cinsel ve egzersiz gibi davranış bağımlılıklarının farklı şekillerde ortaya çıktığını söyledi. Kumar bağımlılığının ekonomik, ailevi ve duygusal açıdan ciddi zararlar verdiğini ve kumar bağımlılarının intihar oranlarının diğer bağımlılıklara göre daha yüksek olduğunu aktardı. Son dönemde kumar bağımlılığının arttığını ve araştırmaların da bu yönde artış olduğunu vurguladı. Araştırmalar, kumar bağımlısı olan bireylerin beyinlerinde karar verme ve davranışı kontrol etme mekanizmalarının bozuk olduğunu göstermektedir.

Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

AKÜ Afyon Kocatepe Üniversitesi