Afyon Hazır mısın? Tam kapanmaya saatler kala neler yasak, kimler muaf, nereler açık ?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kabine toplantısı ardından açıkladığı 17 günlük tam kapanma bu akşam saat 19:00'da başlayıp 17 Mayıs pazartesi sabah 05.00'e kadar devam edecek. Afyon tam kapanmaya hazır mı? Afyonkarahisar'da neler yasak, kimler muaf, nereler açık ?

Bu 17 gün bütün vatandaşlar tarafından kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 arasında açık, zincir marketler ise pazarları kapalı olacak. Vatandaşlar vasıta kullanmadan ikametlerine yakın yerlerden alış veriş yapabilecek. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin yalnızca ekmek satan bayileri açık olacak.
 
Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleriyle çevrimiçi yemek sipariş firmaları Ramazan ayı sonuna denk gelen 13 Mayıs Perşembe gününe kadar 24 saat esasına göre yalnızca paket servis yapabilecek. Ramazanın bitmesiyle de saat 01.00'e kadar paket servis yapabilecekler.SADECE YÜRÜME MESAFESİNDEKİ CAMİLERE GİDİLEBİLECEKKoronavirüs yasakları kapsamında vatantaşların camiye namaza gitmelerine kısıtlama getirilmedi. Vatandaşlar mahalledeki camilere giderek namazlarını cemaatle kılabilecek. 17 günlük tam kapanma döneminde camilerde Cuma namazı kılınmasıyla alakalı bir kısıtlamaya gidilmedi. Cuma namazları kılınacak. Fakat camilerde cemaatle teravih namazı kılmak yasak olacak.

Tam kapanma vakitsince şehirler arası seyahat mecburi durumlar dışında yasaklandı. Yurt içi uçuş ve seyahatlerde izin belgesi mecburi olacak, HES kodu sorulacak. Uçak hariç şehirler arası etkinlik gösteren toplu taşıma vasıtaları, yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'sini kabul edecek ve vasıtada yolcuların oturma biçimi sosyal mesafenin sağlanması amacıyla 1 dolu-1 boş olacak.Yeni dönemde bilet satışı seyahat izin belgesine bağlanırken, daha evvelce bilet alan şahıslar seyahat edebilecek, yasak kapsamındaolmayacak.

Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları amacıyla istisna teşkil etmeyecek. Şehirlerarası kara yolları kenarında tespit edilen dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar yasaktan muaf olacak. Kısıtlama döneminde otel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması, vatandaşlar yönünden sokağa çıkma ya da şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak. Konaklama tesisleri yalnızca seyahat izin belgesi olanlara hizmet verebilecek.

Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlar yasaktan muaf olacak. Cenaze namazları yakınları dahil en çok 30 birey ile kılınacak. Şehir dışındaki birinci derece yakının cenazesine katılacak olanlar, e-devlet'ten ya da ALO 199'u arayarak izin belgesi oluşturacak.

İzin belgesi amacıyla e-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığı'na ait e-Başvuru, ALO 199 ya da valilik-kaymakamlık içeriğinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulları'na müracaat dilmesini gerekiyor.

Yurt dışı seyahatlerle alakalı rastgele bir kısıtlama ya da sınırlandırma bulunmuyor. Yurt dışı bağlantılı uçakla seyahat edecek yolculardan vatan dışı uçuşlarını belgelemek kaydıyla, vatan içi transfer uçuşları ile ikametlerine geliş ve gidişlerini sağlayacakları özel vasıta, otobüs, tren vb. ulaşım vasıtalarıyla yapacakları yolculuklarda, seyahat izin belgesi istenmeyecek.

Tam kapanma döneminde alkollü içeceklerin satışı yasak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tekel bayileri istisnada yer almıyor ve kapalı. Bu yönden hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz hususu değil" dedi.

Tam kapanma vakitcinde bankaların akıbeti, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile netlik kazandı. Bakanlık bankalara izin verdi. Fakat sınırlı sayıda personel ile çalışmaları olası olacak. Kalan personel ise evlerde çalışacak.

Bu dönemde anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, bütün kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilirken bütün imtihanlar 17 Mayıs ardındanna ertelendi.

Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, kara yolları, huzurevleri, ihtiyar bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri ve PTT çalışanları.- Hastaneler, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile buralarda çalışanlar, mecburi sıhhat randevusu olanlar.- Sokak hayvanlarını besleyenler, hayvan barınakları, çiftlikleri, bakım merkezlerinin görevlileri, gönüllü çalışanları ve Hayvan Besleme Grubu üyeleri- İkametinin önüyle sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının ihtiyacını karşılamaya çıkanlar.- İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışını yapan iş yerleri ile buralarda çalışanlar.- Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat etkinlikleri ve bu yerlerde çalışanlar.- Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar.- Tarımsal üretime dair zirai ilaç, tohum, fide, gübre gibi ürünlerin satışı oluşturulan iş yerleri ve çalışanları.- Oteller ve konaklama yerleri ile çalışanları.- Gazete, dergi, radyo, televizyon, internet kuruluşları, medya takip merkezleri, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları.- Akaryakıt istasyonları, lastik onarımcıları ve buralarda çalışanlar.- Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri ve çalışanları.- Yurt, pansiyon, şantiye gibi toplu yerlerde kalanların esas ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar.- Otizm, down belirtisi gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile veli ya da vasileri.- Yurt içi ve dışı müsabaka, kamplara katılacak milli sporcular, seyircisiz, profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve başka görevliler.- ÖSYM aracılığıyla ilan edilmiş merkezi imtihanlara katılacağını belgeleyenler ve bu bireylerin yanlarında tespit edilen refakatçileri, imtihan görevlileri.- Zorunlu müdafi-vekil, duruşma, ifade gibi yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatlar, adliyelere gitmesi gereken doğrultu ya da vekilleri- Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile vasıta muayene randevusu tespit edilen taşıt sahipleri- 10.00-16.00 arasında sınırlı sayıda şube ve personelle hizmet verecek olan banka şubeleri ile çalışanları- Nöbetçi noterler ile çalışanları.- Bulunduğu şehre son 5 gün ortamında gelmiş olmakla birlikte kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen ve 5 gün içerisinde yaklaştığını yolculuk bileti, geldiği vasıta plakası, seyahatini gösteren başkaca belge ve bilgiyle ibraz edenler.- Ceza infaz kurumlarından salıverilen bireylerin mecburi durumu olduğu kabul edilecek.