Afyon Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisinde sona gelindi

TAKİP ET

Afyonkarahisar'da 2019 senesi başında sözleşmesi imzalanan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi çalışmalarında sona gelindi.

Afyonkarahisar’da tespit edilen köy, kasaba, ilçe belediyeler olmak üzere bütün il genelinin katı atıklarının bertarafı ve geri kazanımının sağlandığı tesise, sıfır atık anlayışına ideal olarak çalışmak adına yeni yatırımlar yapıldı. Geçirimsiz lot alanlarına gömülerek bertaraf edilen atık miktarının azaltılması, bu atıkların ekonomiye geri kazandırılması ve çöpten elektrik üretiminin daha verimli uygulanabilmesi hedefiyle yeni uygulanan Biyometanizasyon Tesisi ve Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisleri ile tesis hem ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayacak hem de çevremizin korunması adına sürdürülebilir çözümler getirecek. 

Toplam maliyeti 100 Milyon lirayı bulan ve katı atık problemine Entegre bir çözüm olan tesis vasıtası ile il genelinden toplanan atıkların %80’ine yakını bundan sonra geri dönüşecek. Önceden toprak altına gömülerek bertaraf edilen atıklar ekonomiye geri kazandırılacak. Pet,plastik, metal, cam gibi malzemelerin ayrıştırılarak geri kazandırıldığı tesiste Biyometanizasyon Tesisi ile organik atıklar ayrıştırılarak verimli bir şekilde elektrik üretimi sağlanacak.

Tesisin üreteceği elektrik miktarı senelik 25.000 hanenin elektrik kullanımını karşılayabilecek güçtedir. Atıklar ortamında ısıl sayısal değeri yüksek olan atıklar son teknoloji makinelerle ayrıştırılarak yakıt durumuna dönüştürülecek ve çimento fabrikaları gibi benzer fabrikalara seçenek yakıt olarak gönderilecek. Sonuç olarak  çöpler gömülmek yerine elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülmüş olacak. Çevresel etkilerinin yanı sıra aşağı yukarı olarak 200 vatandaşa iş kapısı da olacak olan tesis istihdam adına da mühim bir proje oluğunu ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Ülkemizde uygulanmaya başlayan Sıfır Atık Projesi anlayışına ideal olarak geliştirilen tesis hem projesi hem de uygulanabilirliği yönünden numune bir proje olduğunu ifade ederek  Afyonkarahisar’a ve ülkemize hayırlı olmasını temennni etti. 

afyon katı atık bertaraf tesisi afyon katı atık tesisi afyon katı atık birliği