Afyon'da Zimem Defteri uygulamasına destek yağıyor!

TAKİP ET

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in geçen sene Ramazan Ayı'nın başında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını bundan dolayı parasal yönden zor halde olan vatandaşlara yönelik "Zimem Defteri" programı çağrısına hayırseverlerin desteği devam ediyor.

Afyonkarahisar Belediyesi’nin öncülüğünde, hayırsever işadamlarımızın desteği ile alan elin veren eli bilmediği, yardımlaşmanın zarif usûlü olan ZİMEM DEFTERİ programı devam ediyor. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Ramazan Ayı’nın başında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını bundan dolayı zor halde olan vatandaşlarımıza yönelik Zimem Defteri programı çağrısı hayırseverlerimizden büyük destek gördü.

BAŞKAN ZEYBEK BİZZAT KATILIYOR

Osmanlı Döneminde zengin bireylerin içersinde yazılı olan bütün borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alma programı, Belediye BaşkanıMehmet Zeybek’in girişimleriyle; şehrimizdeki hayırseverlerin teveccühüyle devam ediyor. Başkanı Zeybek’in bizzat katıldığı uygulamada mahalle bakkallarındaki zimem (veresiye) defterleri satın alınarak gereksinim sahibi ailelere destek olunuyor.  

Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş ve mahalle muhtarları ile bir arada gerçekleşen ziyaretlerde vatandaşlarımıza ait defterlerdeki kayıtlı borçlar hesaplanarak Başkan Mehmet Zeybek aracılığıyla bizzat ödeniyor. Sonuç olarak  hem Osmanlı geleneği olan Zimem Defteri programı yaşama geçiyor, hem de vatandaşlarımızın esnafa olan borçları kapanıyor. Covid-19 salgını bundan dolayı Türkiye ve Afyonkarahisar'ın zor günlerden geçtiğini bildiren Başkan Zeybek, birlik ve beraberliğin önemine ilgi çekerek hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür etti.

Covid-19 bundan dolayı parasal hali iyi olmayan vatandaşlarımızın gereksinimlerini karşılamak ve farkındalık meydana getirmek amacıyla bir sosyal sorumluluğu yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Zeybek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Halk arasında veresiye defteri olarak da tanınan bakkal, market ve esnaflardaki 'Zimem Defteri’nin ödenmesini hayırseverlerimizle bir arada geçen Ramazan ayında yaşama geçirmiştik. Ramazan Ayı’nın başında hayırsever iş adamlarımıza davette bulunmuştuk. Bakkal, kasap ve manav gibi esnaflardan alış veriş yaparak, borcu tespit edilen hemşerilerimizin veresiyelerini ödemelerini rica etmiştik. Sağ olsun Afyonkarahisarlı hayırseverlerimiz bu çağrımıza büyük ilgi gösterdi. Buradaki asıl amacımız kardeşlik duygularımızı pekiştirmek. Yardım yapacak olan hayırseverin, yardım yaptığı hemşehrimizi tanımadan onun borcunu ufak esnafımıza ödemesiydi. İlk etapta inşallah bunu başardık.”

Buradaki hedeflerinin hem hayırseverlerin hayrının konumunu bulması, hem esnaf kardeşimizin bu süreçte ayakta kalması, hem de gereksinim sahibi ve çalışamayacak halde olan hemşehrilerimizin de veresiye borçlarının ödenmesini sağlamak olduğunu altını çizen Zeybek, bu programın büyük bir gereksinimi karşılamakla bir arada, ecdadın miras bıraktığı adalet ve hakkaniyeti, istikbal nesillere aktarabilme noktasında da mühim bir ismim olduğunu söyledi.  Başkan Zeybek, "Uygulamayı özel kılan noktalardan biri de 'Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek' hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen bireyin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oldu. Amacımız bugünümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak, var olan gereksinimin fark edilmesini sağlamak, Uygulamamız bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirdi. Hayra vesile olan hayrı işleyen gibidir düsturuyla hareket ediyoruz. Bu vesileyle çağrımıza kulak sunarak destek olan bütün hayırseverlerimize teşekkür ediyorum” dedi.