Afyon'da gazeteciler için düzenlenen eğitim sınavla tamamlandı!

TAKİP ET

Afyonkarahisar'da görev yapan basın mensupları ile gazetecilik mesleğine yeni adım atacak olan gazeteci adaylarına yönelik Afyon Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde düzenlenen eğitim programı yapılan sınavla tamamlandı

“Afyonkarahisar Yerel Medya mensupları Sertifikalı Eğitim Programı” 20-24 Aralık 2021 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitim programının son günkü bölümünde AKÜ öğretim görevlisi Sena Coşkun tarafından “medya ve sosyal medya ahlakı/ etiği” içerikli ders gerçekleştirildi. Derslerin tamamlanmasının ardından AKÜ GSF öğretim görevlileri tarafından hazırlanan sorularla katılımcılar sınava tabi tutuldu. 5 gün boyunca anlatılan konulardan oluşan sorularla ciddi bir ortamda gerçekleşen sınavın sonuçlarına göre katılımcılara sertifika düzenlenecek.

Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, AKÜ Rektörlüğü, Afyon Gazeteciler Cemiyeti ve AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ortaklaşa düzenledikleri programın son gününde gazetecilik mesleğinin tecrübeli isimleri Sait Karaduman ve Mehmet Abdioğulları’nın sohbet etkinliği de gerçekleştirildi. Karaduman ve Abdioğulları genç gazeteciler ile gazeteci adaylarına tecrübelerini ve anılarını aktardı. 

36 yıllık meslek hayatı boyunca gazeteciliğin değişik kademelerinde görev yaptığını anlatan Sait Karaduman, “Gazetecilik gerçekten kutsal bir şey, çok şeyi düşünüp, tartarak yapmanız gerekiyor” dedi. Meslek hayatında sadece 1 kez mahkemelik olduğunu, bunun bazı gazeteciler tarafından etliye sütlüye dokunmam olarak yorumlandığını kaydeden Sait Karaduman, “Bence öyle değil. Yapacağınız haberi 1-2 gün sonra yaparsanız, gerekli kontrolleri yapar, eksikleri tamamlarsanız mahkeme süreci yaşamazsınız. Benim 20 gün boyunca emek çektikten sonra yayınladığım, sonrasında aylarca olay olan haberlerim oldu. Gazeteci iyi bir sırdaş olmalıdır. Sırdaşlık istihbarat kaynaklarınızı çoğaltır. İnsanlara güven vermeniz gerekir” dedi. Okullarda gazetecilik eğitimi alan gençlerin hayat okulunda yeniden eğitim görmesi gerektiğine dikkat çeken Karaduman, “Gazeteci önce insan olmak zorundadır. Günlerdir burada anlatılanların hepsi aslında iyi bir insan olmanın kurallarıdır. Gazeteci de bir insandır, onun haber konuları da hep insan üzerinedir. Yayın kuruluşlarının yöneticilerinin önüne günde yaklaşık 3 binin üzerinde haber düşer. Bunlardan yayınlanabileni en fazla 150 tanedir. Gerisi çöpe gider. Yapacağınız haberler bu 150 haberin içerisine girebilmelidir. Çekeceğiniz fotoğraflar fotoğraf editörlerinin önüne gelecek 1500 fotonun içerisinde iye olanlardan olsun ki yayınlanabilsin. Yaptığınızın en iyisini yapmak zorundasınız. Gazeteci olarak kimseden üstün olmadığınızı da, kimseden bir eksiğiniz olmadığını da unutmamanız gerekir. Hak da yemeyin, hakkınızı da yedirmeyin. Çok okuyun ve mutlaka yaşlılara danışın” dedi.

Meslek hayatındaki bir çok anısını anlatan Mehmet Abdioğulları ise “Basın önce kendi hak ve hukukunu korumalıdır. Kendi hakkını savunamayan başkasının hakkını savunamaz” dedi. Gazetecilerin yaptığı hatanın altına imzasını atıp milletin önüne çıkan tek meslek gurubu olduğunu anlatan Mehmet Abdioğulları, “Doktor hata yaparsa hasta ölür, avukat hata yaparsa müvekkili ceza alır. Gazeteci hata yaparsa yaptığı hatanın altına imzasını atıp toplumun önüne çıkar. Gazetecinin karnı tok, sorunu yok, sıkıntısı olmazsa o gazeteci proje üretebilir, topluma fayda sağlar. Biz gazeteciler olarak önce kendimizi seveceğiz. Birbirimizle iyi geçinmeyi öğreneceğiz” dedi. Mesleki açıdan arşivin gazetecilik açısından önemine işaret eden Abdioğulları, “Arşiv bir gazetecinin olmazsa olmazıdır. Hepinizin şahsi bir arşivi olması gerekir” dedi.