Afyon'da bulunan bu doğal güzelliği gördünüz mü ?

TAKİP ET

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi sınırları içinde yer alan Karakuyu Gölü muhteşem görüntüsü ile adeta büyülüyor

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi sınırları içinde yer alan Karakuyu Gölü muhteşem görüntüsü ile adeta büyülüyor 

Karakuyu sazlıkları ya da eski ismi ile Karakuyu Gölü Afyonkarahisar ili Dinar ilçesi sınırları içinde Antalya yolu üzerinde bulunan doğal bir güzellik harikasıdır

Bu gölü ilginç yapan iki özellik bulunmaktadır. Birincisi sazlığın çevresinin duvarla çevrilmesi soncu göl haline dönüştürülmesi ikincisi de gölün içinden demir yolu geçmesidir.

Karakuyu gölü bir tatlısu gölüdür. Göl alanının tamamı yoğun sazlıklar, hasır otu, kamış ve Nilüferlerle kaplıdır.

70 den fazla kuş türünün yaşadığı tesbit edilen gölde bu kuşlardan 24 ü sürekli bu gölde yaşamaktadır.

Afyonkarahisar ili, Göller Bölgesi’nde yer alması sebebiyle turizmin ilgisini çekebilecek nitelikte çok sayıda göl ve göletlere sahiptir. Bu göletlerin içerisinde doğal ve turistik açıdan en dikkat çekici olanı Karakuyu Gölüdür

Kocapınar kaynak suları ile beslenen ve 13.741  hektar olan göl alanı organik maddece (peat) zengin olmakla birlikte, 1994 senesinde Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak tefrik edilmiş olup, hemde I. Derece doğal sit alanıdır.

Karakuyu Gölü, göller bölgesinde ve kuşların göç yolları üstünde yer alması, ayrıca nesli tehlikede olduğu için koruma altında bulunan çeşitli su kuşları (Dikkuyruk, Ördek, Turna v.B.) için bir yaşama ortamı, emin bir sığınak konumundadır. Göç mevsiminde leylek, balıkçıl, sögüt bülbülü, flamingo gibi kuşlar bu bölgede konaklamaktadır.

Kuş uzmanları tarafından 173 adet kuş türü tespit edilmiştir. Aynı zamanda zengin su kaynaklarına sahiptir. Bugün gölün tamamı kamış, hasır otu ve nilüferle kaplı durumdadır. Sahanın bu özelliği kuşların yuva yapma ve saklanmalarına büyük oranda katkıda bulunmaktadır.

Karakuyu Gölü’nün ve Kocapınar kaynaklarının bir özelliği de, kaynak sularından oluşmasından dolayı “donmaması” sonucu, kış mevsiminde kuşlar için doğal bir ortam oluşturmasıdır.