Afetlere Hazırlık Yılı !!

TAKİP ET

İçişleri Bakanı Soylu tarafından 'Afetlere Hazırlık Yılı' tanıtımında duyurulan habersiz tatbikatların AFAD çapındaki ;

İçişleri Bakanı Soylu tarafından ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ tanıtımında duyurulan habersiz tatbikatların AFAD çapındaki örneklerinden biri, Afyonkarahisar’da verildi. ‘Habersiz Deprem Tatbikatı’, TAMP il planından sorumlu hizmet gruplarının intikal ve operasyon becerilerini sınadı. AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen’in başlattığı tatbikata, Müdahale Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan ile Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Yusuf Aysu da katıldı.

 

AFAD Afyonkarahisar’ın Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi TAMP Salonu’nda gerçekleşen tatbikat, Erenler merkezli bir deprem olduğu senaryosuyla yapıldı. TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) Afyonkarahisar kapsamında gerçekleştirilen tatbikatla, şehrin afet müdahalesine hazırlığı test edildi. Tatbikat, Yerel Düzey Afet Müdahale Planı  olan TAMP Afyonkarahisar ve dahilindeki Operasyon Planları ile bunlardan sorumlu Hizmet Gruplarını kapsadı.

Kapasite ve Beceri İmtihanı

AFAD Başkanlığı’nın dahil olduğu uygulamada, afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan hizmetlere göre oluşturulan ve Yerel Düzey Afet Müdahale Planı’nda bulunan 26 Hizmet Grubu‘nun görev ile sorumluluklarının üzerinden geçildi. Hizmet Gruplarının afetin yönetileceği noktaya intikal süreleri sınanırken grupların işleyişini belirleyen Operasyon Planlarının sınırları da zorlandı. Böylece şehrin afet müdahalesine hazırlık kapasitesi, yetenekleri ve becerileri imtihan edildi.

Eksik ve Boşluklara Nokta Atışı Tespit

Tatbikatta ayrıca enkaz kaldırma, yardım malzemelerinin dağıtımı ile tanzimi, içme suyunun kullanımı ve kontrolü gibi afetin hemen ardından gerçekleştirilmesi gereken konular ele alındı. Tatbikat sonrasında yapılan değerlendirme toplantısında, tatbikat sonuç raporu hazırlanarak eksik ve boşluklar tespit edildi. Noksanları gidermek ve boşlukları doldurmak için alınacak eylemler görüşüldü.