3.500 köy yaşam merkezi açıldı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamalarda bulundu

TAKİP ET

Ülkemizde kullanılmayan köy okulları yeniden amaçlandıkları doğrultuda birer köy yaşam merkezine dönüştürülüyor. Bu merk...

Ülkemizde kullanılmayan köy okulları yeniden amaçlandıkları doğrultuda birer köy yaşam merkezine dönüştürülüyor. Bu merkezler, anaokulu, ilkokul ve çeşitli alanlarda hizmet veren kurs merkezi, kütüphane, farklı atölyeler ve gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinlikler için kullanılacak. Proje kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Külliye'de toplu açılışı gerçekleştirilen 2 bin köy yaşam merkezinin yanı sıra bugün toplu açılışı yapılan 1500 köy yaşam merkeziyle birlikte köy yaşam merkezlerinin toplam sayısı 3 bin 500'e ulaştı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Urla Barbaros Köy Yaşam Merkezinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu proje kapsamında köylerin eğitimle buluşturulması öncelikli hedeflerinden birisi olduğunu belirtti. Bakanlık olarak öncelikli üç noktalarının olduğunu söyleyen Bakan Özer, bunların okul öncesi eğitim, eğitim sistemindeki fırsat eşitliği ve kadın istihdamı olduğunu açıkladı.

Özer, Türkiye'nin son yirmi yılda diğer kademelerdeki okullaşma oranlarını artırmaya çalıştığı için okul öncesi eğitim konusunda yeterince duyarlı olmadığını ifade etti. Oysa okul öncesi eğitimin, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin başladığı nokta olduğunu, bunun da ilerleyen kademedeki okullar arası başarı farklarına yansıdığını belirtti. Okul öncesi eğitime gitmiş olan bir bireyin yaşamı boyunca eğitimde ve istihdamda kaldığı sürenin okul öncesi eğitime gitmemiş bir bireye göre daha uzun olduğuna dikkati çeken Özer, nitelikli insan yetiştirme süreci için okul öncesi eğitimin önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Türkiye için kadın istihdamı açısından okul öncesi eğitimin en kritik noktalardan bir tanesi olduğunun altını çizen Özer, kadınların istihdam piyasasına girişiyle çocukları için harcamalarının karşılaştırılabilir bir düzeye gelmesinin önemine değindi. Bu bilinçle hareket ederek okul öncesi eğitim seferberliği başlattıklarını belirten Bakan Özer, özellikle yeni binalar inşa etmek yerine atıl binaları yeniden değerlendirerek 3 bin yeni anaokulunun yapımını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, okul öncesine kazandırmak için her okulda mutlaka boş sınıfların olduğuna dikkat çekti.