2021 Yılı ve Yeni Umutlar - Lokman Özkul

TAKİP ET

Eğitimci-Yazar Lokman Özkul'un bu haftaki köşe yazısı 2021 Yılı ve Yeni Umutlar oldu.

Çok sarsıcı bir yıl olan 2020 yılı geride kaldı. Yeni umutlarla 2021 yılına başladık. Geçmiş ne kadar kötü  olursa olsun insan umudunu asla yitirmemelidir. Çünkü umut varsa hayat vardır. Depremler, çığ ve sel felaketleri ve en son covid-19 virüsü 2020 yılını dünyaya kara getirdi. Covid-19 salgını etkilerini tabii ki devam ettiriyor. Yalnız tünelin ucu göründü gibi. Aşılar bulundu ve tatbik edilmeye başlandı, ülkemizde de en kısa süre içerisinde başlayacak inşallah. Zaman hiçbir şey vermez, zamana uğursuzluk atfetmek de doğru değildir. Her şeyi evirip çeviren yerli yerine koyan, insanlara sahip olduklarını veren, dünyada imtihan eden Yüce Allah’tır. Bir de dünyada olup bitenler insanların kendi yapıp ettiklerindendir. İnsanların sebep olduğu nedenlerle şimdi dünyada küresel ısınma var. Buzullar dahi çözülüyor, ciddi anlamda bir kuraklık tehlikesi var, kuraklık demek kıtlık demektir Allah muhafaza. Rabbim bu sene içerisinde de, beli bükülmüş yaşlılarımız, kundaktaki bebeklerimiz ve konuşup bir şey isteyemeyen varlıklarında yüzü suyu hürmetine rahmetinden afatsız bir şekilde bolca yağmur ihsan etsin..



Okullarımız eğitim öğretime uzaktan eğitimle devam ediyor. Biz eğitimciler ve öğrencilerimiz istiyoruz ki, yüz yüze okullarda eğitim öğretime devam edebilelim, inşallah bu sene ve bu eğitim–öğretim yılı içerisinde tamamen bu aşamaya gelebileceğimizi ümit ediyorum. Lokanta  ve restoranlar, kafeler açılıp insanlarımız gönül rahatlığıyla bu mekanlarda oturarak yiyecek içeceklerini muhabbet havasında tüketebilsin, esnafımız da kazansın, insanlarımız da eve tıkılıp kalmaktan kurtulmuş olsun diyelim bir yeni yıl dileği olarakta. Alışveriş merkezleri yine eskisi gibi cıvıl cıvıl, parklar oyun alanları özgürce çocuklarımızın olsun. Her yerde bir sevinç ve huzur yeni yıl umutlarımız olarak bendeki yerini muhafaza ediyor.

Stadyum ve salonlarda maçlar seyircisiz oynanıyor, ne oyuncular zevk alıyor ne izleyenler ekran başında. Bu yıl içinde, önümüzdeki aylarda maçlar seyircili oynanmaya başlar diye umut ediyorum. Stadyumda şöyle goool diyerek birbirimize sarılmayı, çak yapmayı özledik. Sayı olunca havaya zıplamayı, oyuncuyu alkışlamayı özledik. Kol kola maç izlemeyi özledik velhasıl.



Tiyatro ve sinema salonlarında oyun ve film izlemeyi özledik elimizde patlamış mısır ve meşrubat ile. Çarşı pazarda gönül rahatlığı ile gezip kısıtlama olmadan alışveriş yapmayı özledik. Ülkemiz içinde gönlümüzce gezmeyi özledik, tarihi ve turistik yerleri ziyaret etmeyi özledik. Ülkemizin güzelliklerinden mahrum kaldık pandemi koşulları nedeniyle. Yurtdışına gidecekler, planlarını belirsiz bir tarihe ertelediler. Düğünler düğün gibi olmadı pandemi süresince , insanlarımız gönüllerince oynayamadılar, halay çekip horon tepemediler. Takılar bile sanal , kız isteme bile online oldu.

Bu süre zarfı içerisinde en kıymetli şeyin sağlık olduğu daha net anlaşıldı. Sağlık olmadıktan sonra, para pul, mevki makam, şan şöhret boş şeyler.

2021 yılının çok kitap okunduğu, insanımız tarafından kültür ve sanata gereken değerin verildiği, insanlarımızın geçimlerini rahat sağlayabildiği, esnafımızın bereketli kazançlar kazandığı, öğrencilerimizin okullara tam zamanlı döndüğü, virüsün ve salgının tamamen ortadan kalktığı bir yıl olmasını diliyorum bu 2021 yılının.

2021 yılına dair içimde bir şeylerin daha farklı ve pozitif olacağı yönünde bir his var. Hadi hayırlısı bakalım. Nasip ise yaşayarak müşahade ederiz

Yazımı Hz. Mevlana’nın şu sözleriyle tamamlamak istiyorum:



Dünle beraber gitti cancağızım
Ne kadar söz varsa düne ait
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım..
Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar

lokman özkul 2021 yılı